hoofding schelle

Provinciale campagne ‘vriend van de thermostaat’ 

De actie kadert in de ‘vriend van de thermostaat’ –campagne van de provincie Antwerpen.  Deze campagne wil op een laagdrempelige manier inwoners overtuigen om hun verwarming optimaler in te stellen. Tot 20 september zijn volgende gemeenten: Balen, Boechout, Duffel, Essen,  Kontich, Laakdal, Mol, Oud-Turnhout, Putte, Schelle, Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver, Stabroek, Vorselaar, Wijnegem, Wuustwezel, Zoersel en stad Geel, Lier en Mortsel op zoek naar coaches.
Binnen de campagne voorziet de provincie heel wat ondersteuningspakketten voor de deelnemende gemeenten. De gemeenten staat in voor de werving van de coaches en de promotie van de actie onder haar inwoners. De provincie neemt de opleiding en opvolging van de coaches voor haar rekening.

Wie meer info wenst, kan contact opnemen met de milieudienst of surfen naar www.vriendvan.be. Inschrijven als verwarmingscoach kan nog tot 20 september via het formulier op deze website of door een mailtje te sturen naar vriendvan@provincieantwerpen.be.


Ruiming waterlopen gestart 

Woekerende planten of zwerfvuil in een waterloop, verstopte vuilroosters, een oeververzakking, allemaal factoren die de vlotte doorstroming van het water in gedrang kunnen brengen en tot opstopping of overstroming leiden. De provincie Antwerpen zorgt ervoor dat het water zijn weg vindt bínnen de onbevaarbare waterlopen in haar gemeenten. Daarom worden de meeste provinciale waterlopen dan ook minstens 1x per jaar geruimd. Dat gebeurt met de hand of machinaal, in de periode tussen 15 september en 14 februari.

Als buur van een waterloop moet je voldoende afstand tot de waterloop houden voor grondbewerkingen (1m) of constructies (5m). Je dient ook doorgang te verlenen om de onderhoudswerken mogelijk te maken. Hier wordt steeds strenger op toegekeken. Zie je iets dat niet thuishoort in een provinciale waterloop en mogelijk hinder veroorzaakt, aarzel dan niet om dat te signaleren via www.meldpuntwaterlopen.be. De provincie volgt je melding dan zo snel mogelijk op.

Wie wil weten over welke waterlopen het gaat, wat het onderhoud inhoudt en welke technieken er gebruikt worden, kan terecht op www.provincieantwerpen.be/waterlopen. Op het geoloket Waterlopen kan je opzoeken hoe de waterloop in je buurt beheerd wordt.


Opgelet: Je PMD zak wordt gecontroleerd 

PMD maakte vroeger een groot deel van ons huisvuil uit. Door het PMD apart te sorteren en in te zamelen wordt een hoop verpakkingsmateriaal gerecycleerd in plaats van verbrand. We hebben er zelf ook voordeel bij, want een PMD-zak is veel goedkoper dan de huisvuilzak of -container.

Iedereen weet hoe zijn PMD te sorteren of toch bijna iedereen. Want het PMD-residu, dit is de som van al het verkeerd gesorteerd PMD, bedraagt in onze regio meer dan 15 %. De meest gemaakte fout is dat de ‘p’ van PMD wordt gelezen als ‘plastic’. De ‘p’ staat echter alleen voor ‘plastic flessen en flacons’. Alle andere plastic afval mag dus niet bij het PMD.

Om je te helpen bij de sortering stuurt IGEAN begin september jobstudenten op pad. De jobstudenten zullen vóór de ophaling in enkele straten van de gemeente de aangeboden PMD-zakken op zichtbare afwijkingen controleren.

 • Geen zichtbare afwijkingen in de PMD-zak: IGEAN feliciteert! De bewoners van het huis krijgen een brief waarin ze worden gefeliciteerd met hun goede sortering.
 • Wel zichtbare afwijkingen in de PMD-zak: IGEAN sensibiliseert! De jobstudenten bellen aan om de bewoners te melden dat er iets fout in de PMD-zak zit. Er wordt ook meer uitleg gegeven bij de PMD-sorteerregels. De inwoners krijgen een brief waarin ze gewezen worden op de foute sortering van hun PMD.

Met deze positieve PMD-actie proberen we het PMD nóg beter te sorteren!

Heb je nog vragen, surf dan naar www.igean.be, www.betersorteren.be of bel naar de milieulijn 03 350 08 14.

Samen zorgen we voor juist gesorteerd PMD!

 Ondertussen wordt met Igean en andere intercommunales voorbereidingen getroffen naar 2018 voor de inzameling van zuivere plastiek in een roze of paarse zak.


Groepsaankoop dakisolatie 

De gemeente Schelle organiseert een groepsaankoop dakisolatie

Heeft je dak ook nood aan een (extra) isolatielaag? Wist je dat er tot 30% van de warmte gewoon ‘verdwijnt’ via een slecht of niet-geïsoleerd dak. Hoog tijd dus om deze energievreter grondig aan te pakken!

Een goede dakisolatie is onontbeerlijk om het energieverbruik laag te houden en dus te besparen op je energiefactuur. Dakisolatie betekent immers energie en kosten besparen, een verhoogd wooncomfort en groener wonen en leven. Bovendien is er minder uitstoot van CO2 en minder vervuiling. Dakisolatie is prioriteit nummer één als je wil besparen op je energiefactuur.
Toch hebben veel huizen in onze gemeente een slecht of niet-geïsoleerd dak. Daarom wil onze gemeente haar inwoners stimuleren om hun dak beter te isoleren via een groepsaankoop in samenwerking met IGEAN.
Met een groepsaankoop kan je zonder zorgen, én voor een lagere prijs, dakisolatie laten plaatsen.

Verhoogde premies voor huurwoningen

Verhuur je een woning of appartement waarvan het dak niet geïsoleerd is? Dan loop je kans dat je opbrengsteigendom vanaf 2020 ongeschikt is voor de huurmarkt. Je wacht daarom best niet met isoleren. Nu kan je nog maximaal beroep doen op een extra hoge premies voor dakisolatie en de IGEAN energielening.

Ontdek op https://http://www.vlaanderen.be/nl/bouwen-wonen-en-energie/bouwen-en-verbouwen/premies-voor-sociale-isolatieprojecten-voor-huurwoningen of je in aanmerking komt voor de extra hoge premies.

Door deel te nemen aan een groepsaankoop bespaar je niet alleen vele uren opzoekingswerk, maar koop je dakisolatie aan een goede prijs/kwaliteitsverhouding bij een lokale handelaar.
Voor de organisatie van deze groepsaankoop wordt beroep gedaan op IGEAN. De uiteindelijke keuze van de leverancier(s) wordt gemaakt door een stuurgroep die bestaat uit inwoners van onze en andere deelnemende gemeenten.

Heb je interesse om deel te nemen aan de groepsaankoop? Schrijf je dan in op de website van IGEAN (http://www.igean.be). Inschrijven is volledig vrijblijvend. We houden je op de hoogte van het verloop van de groepsaankoop en nodigen je uit voor een infomoment.

Als je graag actief wilt meebeslissen over welke leverancier gekozen wordt, kan je op onze website aanduiden dat je lid wenst te worden van de stuurgroep. Je mag er hierbij van uit gaan dat de stuurgroep één keer zal samengeroepen worden om de leverancier(s) te kiezen.

 


Misverstand: Veranderen van energieleverancier kost geld 

16% van de Vlamingen denkt onterecht dat ze bij het veranderen van elektriciteits- en aardgasleverancier een verbrekingsvergoeding moeten betalen. Veranderen van leverancier is gratis. Je nieuwe leverancier regelt alle papierwerk met je huidige leverancier. Je moet enkel een nieuw elektriciteits- en/of aardgascontract sluiten.

De verwarring is mogelijk te verklaren door het volgende: in hun algemene voorwaarden vermelden sommige leveranciers (Essent.be, Octa+ en Mega) dat de vaste vergoeding verschuldigd is per begonnen jaar. Als je dan als consument je contract voortijdig beëindigt, moet je toch de volledige jaarlijkse vergoeding betalen. Er zijn grote verschillen in de bedragen van de vaste vergoeding. Vraag daarom naar de algemene voorwaarden van je leverancier.

Via www.vtest.be kan je zien wat de vaste vergoeding is van alle aangeboden elektriciteits- en aardgascontracten. Klik daarvoor in de resultatentabel in de kolom “Totale kostprijs op jaarbasis” op ‘Meer’.

Als je kiest voor de goedkoopste energiecontracten bespaar je tot 278 euro per jaar op je energiefactuur!

Alle informatie op http://www.vreg.be


Kouw in de schouw 

Jaarlijks stijgt het aantal klachten over broedende kauwen in de schouwen. Kauwen zijn intelligente, kraaiachtige vogels die graag in de buurt van mensen wonen. Zo vinden ze makkelijk voedsel en een geschikte plek om te broeden. Vanaf maart gaan kauwen op zoek naar een woonst en daarvoor verkiezen ze steeds vaker een schouw. Tijdens de bouw van hun nest slepen ze een enorme hoeveelheid takken, textiel en soms afval aan. Zelfs schouwen van twee meter doorsnee vullen ze zonder problemen met bouwmateriaal. Wie tijdens het voorjaar een kauwenkoppeltje op zijn of haar schoorsteen ziet zitten, heeft deze vogels vrijwel zeker te gast. Hen dan nog verjagen, is behoorlijk moeilijk. Voorkomen is beter dan genezen en zelfs van levensbelang!


Samenaankoop groene stroom 

Zevende groepsaankoop groene energie provincie Antwerpen, schrijf je nu in!

Tot en met 11 oktober 2017 kan je opnieuw intekenen op de groepsaankoop groene stroom en gas van het Antwerpse provinciebestuur. Vorig jaar bespaarden 84 000 huishoudens gemiddeld zo’n 200 euro per jaar. Onze gemeente steunt dit initiatief. Inschrijven is vrijblijvend en eenvoudig. Doe daarom mee, bespaar op je energiekosten en draag je steentje bij tot een beter milieu.

Denk eraan: de aangeboden tarieven van de groepsaankoop krijg je gedurende 1 jaar. Nadien mag de leverancier de tarieven aanpassen.

Iedereen in Vlaanderen kan inschrijven, ook gezinnen die het afgelopen jaar van energieleverancier zijn veranderd. De verbrekingsvergoeding is afgeschaft dus je kan zonder problemen het groepsaankoopaanbod aanvaarden.

Voor meer informatie surf naar http://www.samengaanwegroener.be of bel gratis naar 0800 21 134.

Tijdens de maand september kan je ook terecht bij de gemeentelijke milieudienst. Breng dan zeker je laatste afrekeningsfactuur mee.

 


Burgemeester zoekt verwarmingscoaches 

Jij weet misschien wel op hoeveel je de thermostaat ’s nachts het best zet in de winter. Of dat je de gordijnen beter niet over de radiator hangt. Maar wist je dat 47% van de gezinnen in onze gemeente niet weten hoe ze de thermostaat moeten instellen. En dat is zonde, want je kan er heel veel geld en energie mee uitsparen.

Als coach ga je dit najaar vrijwillig op bezoek bij geïnteresseerde huishoudens. Je geeft hen tips op maat en helpt hen bij het zuinig instellen van hun verwarming.

Je hoeft geen verwarmingsspecialist te zijn om deel te nemen. In oktober voorzien we een uitgebreide opleiding. Je krijgt materiaal en checklists om mee te nemen tijdens de huisbezoeken, en een sympathieke beloning.

De gemeente doet de promo van de huisbezoeken.

Ben je geïnteresseerd? Bel voor meer info naar de milieudienst van Schelle. Inschrijven doe je ten laatste tegen 20 september via het formulier op de website www.vriendvan.be of door een mailtje te sturen naar vriendvan@provincieantwerpen.be.


Dopjesactie ten voordele van het Belgisch centrum voor geleidehonden 

Het BCG legt zich sinds 1990 toe op het kweken en opleiden van honden tot blindengeleidehonden, leert personen met een visuele beperking omgaan met hun geleidehond en verleent permanente nazorg aan de geleidehondgebruikers.

Het groeide uit tot een toonaangevend centrum dat geleidehonden levert in het hele land.

Het BCG draagt de professionele aanpak van de opleiding van blindengeleidehonden hoog in het vaandel. Deze aanpak draagt bij tot de integratie van personen met een visuele beperking in onze maatschappij en geeft hen de mogelijkheid zich zelfstandiger, sneller, meer ontspannen, maar vooral veiliger te verplaatsen.

Er wordt een inzamelactie van plastic dopjes opgestart.

Je verzamelt thuis, op het werk, op school de juiste plastic dopjes en brengt ze naar één van onze inzamelpunten. Grote hoeveelheden dopjes kunnen opgehaald worden door de vrijwilligers van het BCG.
De ingezamelde dopjes worden eerst gesorteerd door vrijwilligers.
Zij zorgen ervoor dat er geen andere materialen tussen de dopjes blijven zitten. De gesorteerde dopjes worden verkocht aan recyclagebedrijven. Daar worden de dopjes herwerkt tot nieuwe duurzame producten.
De opbrengst van deze inzamelactie gaat naar de opleiding van blindengeleidehonden en naar de algemene
werking van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden vzw.

Welke dopjes mogen ingezameld worden:

 • dopjes van flessen en bussen
 • dranken: frisdrank, water, melk, fruitsap, sportdrank (het doorzichtige kapje mag erop blijven)
 • dopjes van (af)wasproducten, detergenten, deo's, shampoos, spuitbussen
 • dopjes van medicatie
 • deksels of klepjes van: kruiden, choco, honing, koffie, sauzen.

Kleine ingrepen die zorgen dat dopjes niet geweigerd worden:

 • stickers  zo goed mogelijk verwijderen
 • piepschuim, karton, rubberen ringen verwijderen
 • droogzout in de doppen van medicatie verwijderen

Dopjes en deksels worden geweigerd:

 • als ze vies zijn: vol zand, etensresten, schimmel
 • wanneer ze groter zijn dan 25 cm doorsnede
 • Wijnkurken, metalen schroefdoppen, rubberen doppen, kroonkurken, sleutels, afval, batterijen horen  niet tussen de dopjes

Inzamelpunt gemeentehuis

Aan de ingang van het gemeentehuis werd een groencontainer geplaatst waar iedereen zijn dopjes kan in deponeren.
Meer informatie over goede en slechte dopjes, inzamelpunten, ophalingen en over de werking van BCG, www.dopjesactie.be

 


Wilde bijen, een wereld apart... 

Wilde bijen is een verzamelnaam voor alle solitaire bijen en hommels. In ons land leven ongeveer 370 soorten. Wilde bijen zijn vegetariërs, ze leven van de nectar uit bloemen en de larven leven van stuifmeel. Het komt wel vaker voor dat wilde bijen in het gazon of tussen de straatstenen nestelen.

Eén van de gemakkelijkst herkenbare soorten, die algemeen in Vlaanderen voorkomt, is de Grijze zandbij (Andrena vaga).

Grijze zandbijen maken hun nesten in de grond en je kan de nesten herkennen aan de trechtervormige hoopjes grond, maar het kunnen ook gewoon gaatjes in de grond zijn. Soms liggen de nestgangen erg dicht bij elkaar, toch zal elk bijtje enkel gebruik maken van zijn eigen nestgangetje. Wilde bijen hebben een erg korte levensduur en verdwijnen na enkele weken vanzelf. Het is dan weer een jaar wachten op hun bedrijvigheid.

Belangrijk om weten is dat grijze zandbijen nooit agressief zijn en dus ook niet steken!

Ze zorgen wel voor de bestuiving van heel wat planten in de buurt. Bekende plaatsen waar grijze zandbijen in Schelle voorkomen zijn de Boerenkrijgstraat en de Ceulemansstraat. Mogelijk ook nog op andere plaatsen. Merk je zo’n plaats op, wil je die locatie dan even doorgeven?


Meten is weten - Krijg zicht op je elektriciteitsverbruik 

Heb je je ooit al afgevraagd hoeveel elektriciteit een huishoudelijk toestel nu eigenlijk verbruikt en hoeveel dit dan kost?

Om je te helpen deze vragen te beantwoorden stelt de gemeente Schelle energiemeters ter beschikking. Met de energiemeter kan je per individueel toestel nakijken hoeveel elektriciteit dit toestel verbruikt en wat dit kost.

Je kan de energiemeter gratis voor maximum 3 weken lenen. Je betaalt enkel een waarborg van 20 euro. Reserveer een toestel bij de milieudienst via milieu@schelle.be of 03 871 98 54.


Wijziging energiepremies van de netbeheerder 

Vanaf 2017 worden de premies voor energiebesparende maatregelen van de Vlaamse overheid/Eandis hervormd en/of afgebouwd. Een overzicht van de wijzigingen vindt u op de website van de Vlaamse overheid http://www.vlaanderen.be/nl/bouwen-wonen-en-energie/premies-van-de-netbeheerder.

Zo zal de isolatiewaarde van dak- en zoldervloerisolatie bijvoorbeeld minstens 4,5 m² K/W moeten zijn om in aanmerking te komen voor de premie die voortaan 6 euro/m² zal bedragen indien de werken worden uitgevoerd door een aannemer en 3 euro/m² voor doe-het-zelvers. Er zijn ook enkele nieuwigheden voor bestaande woningen:

 1. Na-isolatie van bestaande muur via binnenzijde

Er komt een nieuwe premie van 15 euro/m² voor geïsoleerde binnenmuuroppervlakte. Het geplaatste isolatiemateriaal moet minstens een warmteweerstand van 2 m² K/W hebben. Isolatie van de bestaande isolatielaag en afwerkingslaag mag hier niet in verrekend zijn. Bovendien moeten de werken begeleid en gecontroleerd worden door een architect of moet de aannemer (als aspirant) een certificaat van bekwaamheid hebben.

 1. Totaalrenovatiebonus

Wanneer je minstens 3 premies van de netbeheerder aanvraagt (of minstens 2 premies combineert met een ventilatiesysteem) binnen een periode van 5 jaar én aan alle voorwaarden voldoet, dan krijg je bovenop die premies nog een bonus. Hoe meer energiebesparende maatregelen je combineert, hoe hoger de bonus.

Het bovenstaande geldt voor bestaande woningen (aangesloten op elektriciteitsdistributienet voor 1/1/2006). De energiepremies voor nieuwbouwwoningen verdwijnen voor bouwaanvragen vanaf 2017.

Voor een overzicht en detail van alle wijzigingen verwijzen we naar de bovengenoemde website van de Vlaamse overheid.


Uitschrijven gedrukte versie witte en gouden gids 

Als milieubewuste gemeente kiest Schelle samen met FCR Media, de uitgever van de papieren versies van goudengids.be en wittegids.be, voor een gezamenlijke verdeling van de telefoonboeken. Wanneer je de gedrukte papieren gids niet meer gebruikt kan je jezelf uitschrijven via het online formulier.

Wie zich uitschrijft voor 15 augustus 2017 zal bij de volgende bedeling geen exemplaar meer ontvangen. Uitschrijvingen na deze datum gelden pas bij de bedeling van 2018.

Bedrijven of adressen opzoeken kan ook steeds via www.goudengids.be en www.wittegids.be. Je kan bovendien ook gebruik maken van de app goudengids.be.

Uitschrijven doe je hier.

Algemeen nummer: 03 871 98 52
Wim Verlinden: 03 871 98 25
Fax: 03 870 36 06
E-mail: milieu@schelle.be