Maandag 25 november 2019 trapte het gemeentebestuur van Schelle samen met GBS De Klim en de Sint-Lutgardisschool het project ‘Buck-e’ officieel af. Vanaf dan verdienen kinderen digitale munten als ze te voet of met de fiets naar school komen.

Punten verdienen aan schoolpoort
Ouders ontvingen via de school een uitnodiging om hun kind voor Buck-e te registreren als fietser of wandelaar. Leerlingen die aan de campagne deelnemen, krijgen een chip die ze bevestigen aan hun boekentas of fiets.
Een scanner aan de schoolpoort registreert vanaf maandag 25 november de chip zodra een leerling de school binnenkomt. Momenteel nemen ongeveer 70% van alle leerlingen deel. Maar ze kunnen op elk moment van het schooljaar nog instappen.

Digitale munt inwisselen bij lokale handelaars
Elke dag dat een leerling naar school fietst of wandelt, verdient hij 1 punt. Van december tot en met maart krijgt men dubbele punten omwille van de vaak slechtere weersomstandigheden. Per 2 punten ontvangt een leerling 1 digitale munt, een buck. De waarde van 1 buck is 10 cent.

De bucks verzilveren de kinderen bij de deelnemende lokale handelaars Fietsen De Nutte, Decathlon, Delhaize Schelle, Fietsen Fransen, Jump Univerz, Kringwinkel Ecoso, Scoop en Wereldwinkel. De handelaars scannen via een app de betaalkaart van de kinderen en ontvangen daarmee hun digitale munten. Zo ondersteunt het project ook de lokale economie. Ook andere handelaars kunnen nog steeds aansluiten.

Verkeersveiligheid rond scholen
Sensibiliseringscampagnes om kinderen naar school te laten fietsen of wandelen, richten zich vaak tot de ouders. Met Buck-e kiest het gemeentebestuur van Schelle voor een andere aanpak en sensibiliseert ze de kinderen via een beloningssysteem.

De kinderen willen graag munten sparen om zelf iets te kopen. Zo motiveren ze hun ouders om de wagen thuis te laten en te voet of met de fiets naar school te gaan. Het bestuur investeert met dit project in meer verkeersveiligheid en een betere luchtkwaliteit in de schoolomgeving door minder auto’s. Bovendien bewegen de kinderen meer en kunnen ze hun fietsvaardigheden oefenen.

Dit project werd uitgewerkt samen met innovatielab The Studio en het IT-bedrijf Flow Pilots. We kunnen dit realiseren dankzij een goede samenwerking met onze scholen, leerkrachten, ouderraden, leerlingen en lokale handelaars.
Het gemeentebestuur engageert zich om dit project ook de volgende schooljaren verder te zetten.