Zoals in de hele regio haalt ook Schelle de vooropgestelde norm van het aantal huisartsen in verhouding tot de bevolking niet. Daarom schreef het gemeentebestuur reeds een premie uit voor artsen die zich in Schelle komen vestigen. Vanaf januari zet de gemeente in op doktersconsultaties via het digitale platform Doktr.

Schelle gaat als eerste gemeente een samenwerking aan met het consultatieplatform Doktr dat telecomoperator Proximus deze zomer lanceerde. Dat is een app waarlangs alle Belgen veilig en eenvoudig voor primaire medische problemen (denk aan covid-vragen, maar ook koorts, verkoudheid, allergie, …) een consultatie met een huisarts kunnen hebben. In onze buurlanden gebeurt dat al langer. In Scandinavisch landen verloopt al 12% van de consultaties digitaal.

Door de samenwerking met Doktr kunnen de huisartsen in Schelle versneld opgeleid en ondersteund worden om videoconsultaties te voeren. De Schelse artsen kunnen in digitale blokken op Doktr gaan werken en zo vlot bereikbaar zijn. Doordat het platform de consultatie voorbereidt, een ondersteuningsteam ter beschikking stelt en bij de afhandeling van het consult helpt, wint de arts meteen tijd.

Vanuit de gemeente is er een financiële ondersteuning voorzien voor artsen die in dit systeem willen stappen. Binnenkort start een eerste Schelse arts in dit systeem, mogelijks komen er ook nog andere artsen bij. Uiteraard vervangt deze digitale consultatie het fysieke onderzoek niet. Dat blijft nog altijd de basis van de medische zorg.

Daarnaast gaan we de Doktr app gebruiken om in 2022 verschillende gezondheidspreventiecampagnes op te zetten naar de Schellenaars. Deze samenwerking ondersteunt de wens om van Schelle blijvend een aantrekkelijke gemeente te maken om te leven en te werken, ook voor zorgverleners.

 

Werkwijze Doktr: consulteer een dokter via je smartphone
Doktr is een mobiele applicatie die patiënten op een gemakkelijke en veilige manier in contact brengt met een Belgische gekwalificeerde arts. De teleconsultaties verlopen via video op om het even welke locatie.
Nadat je je als patiënt veilig hebt geïdentificeerd via itsme en een aantal basisvragen hebt beantwoord, word je doorverbonden met een arts.
Als jouw huisarts samenwerkt met Doktr kan je hierbij een afspraak aanvragen tijdens de consultatieperiode die hij/zij koos.
Indien niet, dan kan je terecht bij een andere arts op het platform. Hij/zij krijgt jouw basisgegevens en een digitale samenvatting van de reden van het gesprek te zien. Nadat jij uitdrukkelijke toestemming hebt gegeven, krijgt de arts toegang tot jouw medisch dossier.

De applicatie is beschikbaar op iOS en Android en staat open voor iedereen die is ingeschreven bij een Belgische mutualiteit.

Laatste nieuws Doktr: op digitale consultatie bij huisdokter