Milieu & afval


Melding doorgeven aan Igean
Surf naar www.igean.be/contacteerons en kies of je een melding maakt over de inzameling van het afval of het recyclagepark.
Meldingen rond ophaling van restafval: milieu@schelle.be

Gemeentelijke verdeelpunten voor afvalzakken en -stickers
– AD Delhaize: Provinciale Steenweg 3, Schelle
– Gulf Schelle: Provinciale Steenweg 399, Schelle
– Leonidas: Provinciale Steenweg 24, Schelle
– OKay Hemiksem: Abdijstraat 30, Hemiksem
– Topslagerij Burms: Kapelstraat 69, Schelle

Gele zak huisvuil 60 liter = € 2 (rol van 10 zakken = € 20)
Gele zak huisvuil 30 liter = € 1 (rol van 10 zakken = € 10)
GFT Sticker 40 liter = € 0.60
GFT Sticker 120 liter = € 1.80
GFT Sticker 240 liter = € 3.60
rol PMD (20 zakken) = € 2.50

Huisvuil
Het huisvuil moet verzameld worden in een gemeentelijke (gele) huisvuilzak. Deze zijn alleen te verkrijgen bij sommige Schelse handelszaken (zie bovenaan voor verdeelpunten). De huis aan huis ophaling gaat wekelijks door. Plaats het huisvuil ten vroegste de dag voor de ophaling ‘s avonds om 19 uur duidelijk zichtbaar op de stoep.
Sorteerregels huisvuil – Igean

GFT+-container
Het groente-, fruit- en tuinafval mag samen met het niet-recycleerbaar papier (bv. papieren servetten, papieren koffiefilters, …) aangeboden worden voor de huis-aan-huisophaling zodat het gecomposteerd kan worden in de installaties van IGEAN. Bij het indienen van een GFT-container moet er steeds een sticker ophangen. (zie bovenaan voor verdeelpunten)

De ophaling gebeurt huis aan huis een keer om de 14 dagen. Plaats de GFT-container ten vroegste de dag voor ophaling vanaf 19 uur ‘s avonds op de stoep met de wieltjes naar de straatkant. Natte etensresten wikkel je best in papier.

Je kan een kapotte GFT-container binnenbrengen op het recyclagepark. Daarna kan je gratis op het onthaal van het gemeentehuis een nieuwe afhalen. Meestal zijn er voldoende groenbakken in voorraad zodat je onmiddellijk een nieuwe mee naar huis kan nemen.

Nieuwe sorteerregels vanaf 1 januari 2019
Vanaf januari 2019 kunnen volgende afvalstoffen extra worden toegevoegd aan het gft:
– dierlijke etensresten, naast plantaardige
– vlees- en visresten
– vaste zuivelproducten (bv. kaas)
– eieren, eierschalen
– broodresten

Om de verspreiding van plastics in het milieu verder te beperken, horen theezakjes en koffiepads niet meer bij het gft. Uit onderzoek blijkt immers dat deze kunststoffen kunnen bevatten. Papieren koffiefilters behoren wel nog tot het gft.

Sorteerregels GFT+ – Igean

PMD: plasticflessen, metaalverpakkingen en drankkartons
Om de 14 dagen wordt PMD aan huis opgehaald. Je biedt het aan in de blauwe PMD-zakken die je kan kopen bij sommige Schelse handelaars (zie bovenaan voor verdeelpunten). De verpakkingen moeten volledig leeg zijn en mogen geen groter volume hebben dan 8 liter. Er mogen geen bidons vastgemaakt orden aan de buitenkant van de PMD-zakken.
Sorteerregels PMD – Igean

Papier en karton 
Papier en karton bind je samen met natuurkoord of steek je in een stevige kartonnen doos. Je mag papieren zakken, kartonnen dozen, kranten, tijdschriften, folders, boeken en schrijf- en machinepapier samen steken. Verwijder wel eventuele plastic folie. Vuil of vet papier, cellofaanpapier, behangpapier en aluminiumfolie hoort hier niet thuis. Papier en karton wordt maandelijks opgehaald.

Grofvuil – ophaling
De gemeente kan grof huisvuil ophalen dat je zelf niet naar het recyclagepark kan brengen.
Stel je eerst de vraag of het materiaal nog herbruikbaar is.
Kringloopwinkel Ecoso Schelle haalt immers gratis herbruikbaar materiaal op (03 866 17 07).

De ophaling door de gemeentediensten gebeurt op woensdag. Je kan tot uiterlijk dinsdagmiddag 12 uur inschrijven voor ophaling de dag erna via de milieudienst (milieu@schelle.be – 03 871 98 25).

De ophaling gebeurt tegen een vooraf bepaalde kostprijs in functie van de aard en het volume van de aangeboden fractie:

– gemengd afval: € 30 per ½ m³
– gesorteerd afval: € 10 per ½ m³
– snoeihout: € 5 m³

Wat kan: aardewerk, gewapend glas, glasvezel, glaswol, golfplaat, hout, piepschuim vervuild, kasten, linoleum, matrassen, matten, vezelplaat, vinyl (vloerbedekking), vloerbedekking.

Bij kleine verbouwingen kan je gebruik maken van een bouwafvalzak. Belgian Recycle Network (BRN) zorgt voor de verdeling, de ophaling en de milieuvriendelijke verwerking van de bouwafvalzak. Meer info krijg je als je surft naar bouwafvalzak.

Bij grote verbouwingen huur je best een container bij een privé-firma.

Glas 
Het glas dat je in de containers stopt moet proper zijn, d.w.z. goed uitgeschraapt of uitgespoeld. Op elke standplaats staat een tweecompartimentencontainer waarin de helft voorzien is voor wit en een helft voor gekleurd glas. Breng enkel glas mee dat vrij is van doppen, deksels, kurken, … Gebruik de containers alleen gedurende de dag.

In Schelle vind je glasbollen op de volgende locaties: Parklaan (parking sporthal), Roetaerdestraat (speelveld), Interescautlaan (parking Electrabel), Tolhuisstraat, C. Bolsensstraat (parking), Consciensestraat (pleintje), Peperstraat (gemeentehuis), Provinciale Steenweg (parking supermarkt) en Kapelstraat (recyclagepark).

Sorteerregels glas – Igean

Kledinginzameling
Op verschillende plaatsen staan kledingcontainers om oude kledij achter te laten. Deze moeten steeds proper zijn en in een afgesloten zak zitten.

De containers van Wereldmissiehulp staan in: Fabiolalaan (Mouterij), Kapelstraat (Chiro) en Tolhuisstraat (kerk).
De containers van het Vlaams inzamelcentrum textiel staan in: Rozenstraat (ter hoogte van de elektro-cabine), Provinciale Steenweg (tegenover Aldi en parking Delhaize), Tolhuisstraat (aan glascontainer) en in Consciencestraat (aan glascontainer).
Ook in het recyclagepark kan je met oude kledij terecht.

De Kringwinkel ECOSO werd door de gemeente Schelle als enige partner aangewezen voor de huis-aan-huis-ophaling van textiel. Zij halen dit gratis op op woensdagen 13/5 (geannuleerd), 23/9 en 23/1/20.

Leven en wonen Milieu & afval Afvalinzameling