Sensibiliseringscampagnes om kinderen naar school te laten fietsen of wandelen, richten zich vaak tot de ouders. Met Buck-e zoekt het gemeentebestuur van Schelle naar een andere aanpak en wil ze de kinderen sensibiliseren via een beloningssysteem. Het bestuur wil zo investeren in meer verkeersveiligheid en een betere luchtkwaliteit aan de schoolpoort door minder auto’s. Ook de gezondheid van de kinderen zal verbeteren door hen te laten bewegen.

Punten voor trappers en stappers
De gemeente werkt samen met innovatielab The Studio en het IT-bedrijf Flow Pilots een beloningssysteem uit voor de leerlingen van GBS De Klim en Sint-Lutgardisschool die met de fiets of te voet naar school komen. Volgend schooljaar ontvangen ouders via de school een uitnodiging om hun kind te registreren voor dit project.

Leerlingen die aan de campagne deelnemen, krijgen een chip die ze bevestigen aan hun boekentas of fiets. De chip communiceert met een ‘ontvanger’ op school. Die ontvanger ‘leest’ de chip zodra een leerling de school binnenkomt. Telkens een leerling naar school fietst of wandelt, verdient hij punten. Een algoritme berekent het aantal punten per fietsrit of wandeling. Het houdt daarbij onder andere rekening met de weersomstandigheden en het seizoen.

Digitale munt inwisselen bij lokale handelaars
De verdiende punten worden omgezet in digitale munten die de kinderen daarna kunnen verzilveren bij gemeentelijke activiteiten of lokale handelaars. De applicatie werkt met een persoonlijk dashboard. Daar zien de leerlingen en hun ouders hoeveel bucks ze spaarden, hoeveel kilometers ze reden en hoeveel brandstof ze bespaarden.

De gemeente en scholen zien via een handig platform hoeveel brandstof gezinnen besparen, hoeveel kilometers werden afgelegd per fiets en te voet en hoeveel CO2- uitstoot werd vermeden.
Deelnemende Schelse handelaars downloaden een mobile app. De app bevat een kassamodule waarmee de kinderen op vertoon van een betaalkaartje hun digitale munten kunnen spenderen. Zo ondersteunt het project ook de lokale economie.

Verkeersveiligheid rond scholen
Een belangrijk beleidspunt van de gemeente was steeds de verkeersveiligheid rond scholen. De infrastructurele ingrepen dateren reeds van 2005. Deze heraanleg dwingt de 30 km-normen effectief af. De VZW Voetgangersbeweging promoot onze schoolomgevingen als het schoolvoorbeeld. Er werd slechts één ongeval gemeld ook al komen hier dagelijks 800 leerlingen samen aan de schoolpoorten. Inzetten op minder auto’s in de omgeving van de scholen is nodig om fietsers en voetgangers een groter verkeersveilig gevoel te geven.

Het systeem Buck-e werd als proefproject met succes getest in Bonheiden en Peer. In Bonheiden steeg het aantal wandelaars en fietsers onder de leerlingen spectaculair van 12 naar 62%. Ze overtuigen elkaar om vaker de fiets te nemen of te voet te gaan. Bovendien motiveren ze hun ouders om de wagen thuis te laten. De kinderen trekken de ouders mee in dit verhaal. Dit effect willen we ook in Schelle realiseren in nauwe samenwerking en overleg met onze scholen, leerkrachten, ouderraden, leerlingen en lokale handelaars.

We staan in de startblokken om Buck-e vanaf volgend schooljaar in te voeren. Het project start nu op met overleg tussen de verschillende partners om alles verder af te stemmen.