Maandag 25 november 2019 trapte het gemeentebestuur van Schelle samen met GBS De Klim en de Sint-Lutgardisschool het project ‘Buck-e’ af. Hiermee kunnen kinderen digitale munten verdienen als ze te voet of met de fiets naar school komen. Het bestuur investeert zo in meer verkeersveiligheid en een betere luchtkwaliteit aan de schoolpoort door minder auto’s. Bovendien verbetert de gezondheid van de kinderen door hen te laten bewegen. Ook in het schooljaar 2022-2023 gaan we hier mee verder.

Punten verdienen aan schoolpoort
Ouders krijgen via de school een uitnodiging om hun kind voor Buck-e te registreren als fietser of wandelaar. Leerlingen die aan de campagne deelnemen, krijgen een chip die ze bevestigen aan hun boekentas of fiets. Een scanner aan de schoolpoort registreert de chip zodra een leerling de school binnenkomt.

Digitale munt inwisselen bij lokale handelaars
Elke dag dat een leerling naar school fietst of wandelt, verdient hij 1 punt. Per 2 punten ontvangt een leerling 1 digitale munt, een buck. De waarde van 1 buck is 10 cent. De bucks verzilveren de kinderen bij de deelnemende lokale handelaars. De handelaars scannen via een app de betaalkaart van de kinderen en ontvangen daarmee hun digitale munten. Zo ondersteunt het project ook de lokale economie.

Verkeersveiligheid rond scholen
Sensibiliseringscampagnes om kinderen naar school te laten fietsen of wandelen, richten zich vaak tot de ouders. Met Buck-e kiest het gemeentebestuur van Schelle voor een andere aanpak en sensibiliseert ze de kinderen via een beloningssysteem.

De kinderen willen graag munten sparen om zelf iets te kopen. Zo motiveren ze hun ouders om de wagen thuis te laten en te voet of met de fiets naar school te gaan. Het bestuur investeert met dit project in meer verkeersveiligheid en een betere luchtkwaliteit in de schoolomgeving door minder auto’s. Bovendien bewegen de kinderen meer en kunnen ze hun fietsvaardigheden oefenen.

Deelnemende handelaars schooljaar 2022 – 2023

– Decathlon: voor een bedrag vanaf 10 euro kan je aan het onthaal een waardebon laten maken die dan 2 jaar geldig blijft. Voor een bedrag onder de 10 euro ga je met jouw aankoop langs bij het onthaal en kan je met het bedrag dat op de app staat afrekenen.

Ook andere handelaars kunnen nog steeds aansluiten. Vraag meer info bij info@schelle.be


Realisatie dankzij samenwerking
Dit project werd uitgewerkt samen met innovatielab The Studio en het IT-bedrijf Flow Pilots. We kunnen dit realiseren dankzij een goede samenwerking met onze scholen, leerkrachten, ouderraden, leerlingen en lokale handelaars. Het gemeentebestuur engageert zich om dit project ook de volgende schooljaren verder te zetten.

Mobiliteit en openbare werken Mobiliteit Beloning voor kinderen die te voet of met de fiets naar school komen