Vanaf 16 november 2020 start ons lokaal bestuur met de aanvraag van de nieuwe elektronische identiteitskaart. De nieuwe eID heeft een nieuwe lay-out die de oude uit 2002 vervangt. Zo voldoet de nieuwe eID aan de strenge internationale regels om identiteitscontroles efficiënter te laten verlopen. De nieuwe kaart is dus een nog veiliger en universeler reisdocument.

Belangrijke wijzigingen
– De nieuwe eID bevat vingerafdrukken. Dit nieuwe element wordt toegevoegd om de strijd tegen identiteitsfraude op te voeren. De vingerafdrukken staan enkel op de contactloze chip van de kaart (geen centrale databank) en zijn beveiligd. Enkel bevoegde instanties kunnen de contactloze chip uitlezen.
– De foto staat aan de linkerkant in plaats van rechts.
– Een geperforeerd beeld van de foto is terug te vinden op de achterkant van de kaart.
– De contact chip staat op de achterkant van de kaart waardoor de kaart op een andere manier in de kaartlezer moet gestopt worden.
– Als nationaliteit wordt niet langer “BELG” maar “BEL” vermeld, conform de ICAO-regels.
– De kaart heeft een andere tint van kleuren.

De huidige eID-kaarten worden vervangen op het einde van hun geldigheidsperiode of eerder bij aangifte van een verlies, diefstal of beschadiging van de kaart of om andere redenen zoals niet gelijkende foto, verandering van naam, …

Je moet dus geen nieuwe eID aanvragen zolang je nog een geldige kaart hebt. Op het einde van de geldigheidsperiode ontvang je een oproepingsbrief om jouw oude kaart te komen vervangen.

app nieuws, Laatste nieuws Nieuwe eID met vingerafdrukken is er