Er heerst vogelgriep in ons land. Om het virus in te dijken, geldt er vanaf maandag 16 november een ophokplicht voor alle pluimvee. Alle mensen die in hun tuin kippen, siervogels of duiven houden, moeten hun vogels ophokken of afschermen met een net. Het eten van kippenvlees of eieren is zonder risico.

Deze maatregelen worden in de eerste plaats genomen om uw dieren maximaal te beschermen tegen vogelgriep. Deze vogelziekte is zeer besmettelijk, pijnlijk en dodelijk voor deze dieren. Het vogelgriepvirus wordt gemakkelijk door contact met wilde vogels of hun uitwerpselen overgedragen. De voorzorgsmaatregelen zijn bedoeld om wilde vogels buiten uw kippenren of vogelhok te houden.

Welke zijn deze voorzorgsmaatregelen?

  • U dient al uw pluimvee en vogels op te hokken of af te schermen.
    Het afschermen kan gebeuren door uw dieren op te sluiten in hun hok of in een gebouw. Daarnaast is het ook mogelijk om de dieren buiten te houden, op voorwaarde dat hun terrein of een deel van het terrein zowel langs de zijkanten als langs boven met gaas of netten afgesloten wordt van wilde vogels. De mazen van het gaas of het net mogen ten hoogste 10 cm groot zijn, zodat wilde vogels ter grootte van een eend er niet doorheen kunnen. Een ondoordringbare dakbedekking is niet verplicht, maar wordt toch aangeraden.
  • Daarnaast moet u uw dieren binnen voederen en het drenken of op een zodanige wijze dat contact met wilde vogels onmogelijk is. U mag daarbij geen oppervlaktewater of water dat toegankelijk is voor wilde vogels als drinkwater
Merk je in de natuur een dode wilde (water)vogel? Geef dit dan door via het gratis telefoonnummer 0800/99 777.
Zo wordt eventueel een onderzoek voor vogelgriep opgestart. Om verspreiding van het virus te voorkomen, is het aangeraden om de vogels niet aan te raken.
Laatste nieuws Ophokplicht pluimee vanaf 16 november