Vanaf zaterdag 25 juli is het in België verplicht om een mondmasker te dragen vanaf 12 jaar (bovenop de al geldende verplichtingen):
– op markten, rommelmarkten en kermissen
– in winkelstraten en op alle drukke plaatsen (privé of openbaar) zoals bepaald door de plaatselijke autoriteiten
!! In de provincie Antwerpen is het dragen van een mondmasker verplicht op het openbaar domein !!
Het bericht hierover lees je hier: https://www.cathyberx.be/taken-en-bevoegdheden/veiligheid/corona/maatregelen-provincie-antwerpen.html
– in alle openbare gebouwen voor de delen die toegankelijk zijn voor het publiek;
– in horecazaken, behalve als mensen aan tafel zitten
Het dragen van een masker blijft sterk aanbevolen in alle andere gevallen, vooral in situaties waar de veiligheidsafstand niet kan worden gegarandeerd.

Het dragen van een mondmasker was reeds verplicht:
– in winkels en winkelcentra
– in bioscopen, theater-, concert- en conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen, musea en bibliotheken.- op het openbaar vervoer vanaf de luchthaven, het station, het perron of een halte van de bus, de tram of elk ander vervoersmiddel dat door een openbare overheid wordt georganiseerd

– bij bezoek aan kappers, dokters, schoonheidsspecialisten of andere contactberoepen.

Het is aangeraden een masker te dragen op plaatsen waar je niet voldoende afstand kan houden.
Wie jonger is dan twaalf jaar is niet verplicht een mondmasker te dragen. Er zal ook een uitzondering zijn voor wie om medische redenen geen mondmasker kan dragen.

Vergeet niet: de basisregels gelden nog steeds. Was je handen vaak en met water en zeep en hou 1,5 m afstand. Samen redden we levens.

❗️ Let op: mondmaskers zijn enkel effectief als ze op de juiste manier gedragen worden.
Bekijk enkele filmpjes die uitleggen hoe je best omgaat met zo een mondmasker: https://maakjemondmasker.be/draagtips.html

Handleiding om zelf een mondmasker te maken: https://maakjemondmasker.be/pdf/mondmasker-latest.pdf

Vanaf 15 juni verdelen de apothekers de stoffen mondmaskers die de federale overheid ter beschikking stelt. Het volstaat om het eID van elk gezinslid voor te leggen aan de apotheker. Daarmee registreert men de aflevering. Het is niet nodig om een attest van gezinssamenstelling op te vragen bij de gemeente.

Laatste nieuws Verplichting dragen mondmasker op aantal plaatsen