hoofding schelle

(Ver)bouwadvies Kamp C 

Duurzaam (ver)bouwen is een begrip dat niet meer weg te denken is. Wanneer je verbouwingswerken uitvoert of een nieuwe woning bouwt, zal je rekening moeten houden met een aantal principes van duurzaam bouwen.

Heb je vragen bij je bouwplannen: kan je woning energievriendelijker en duurzamer worden? Is je woning conform de nieuwe wetgevingen? Dan kan je in de gemeente terecht voor (ver)bouwadvies op maat van Kamp C.

De adviseur screent je bouwproject en geeft tips voor een betere oriëntering van je woning, een betere energie- en waterprestatie, het gebruik van duurzame energiebronnen, isolatie, een gezond binnenklimaat en nog veel meer. In een uurtje is je ontwerp besproken en heb je vragen kunnen stellen aan de expert. Het advies is volledig gratis!

Een volledig uitgewerkt plan is zeker niet noodzakelijk. Je komt best langs in een vroege fase, indien gewenst kan dat samen met je architect.
Als inwoner van Schelle kan je ook terecht in de andere gemeenten van Rivierenland voor het gratis bouwadvies.

Het (ver)bouwadvies gaat telkens door van 13 tot 17 uur:
- maandag 4/6/2018: Zwijndrecht
- maandag 2/7/2018: Boom
- maandag 6/8/2018: Hemiksem
- maandag 3/9/2018: Niel
- maandag 1/10/2018: Schelle
- maandag 5/11/2018: Rumst
- maandag 3/12/2018: Zwijndrecht

Inschrijven voor het (ver)bouwadvies is noodzakelijk en kan bij het gemeentelijk woonloket via ro@schelle.be of via tel. 03 871 98 47.


De Huurdersbond 

De Huurdersbond is een organisatie die opkomt voor de belangen van private en sociale huurders (niet voor verhuurders, niet voor handelshuur). Huurders kunnen bij de Huurdersbond terecht voor juridisch advies en informatie over de huurwetgeving. De Huurdersbond kan bemiddelen met de verhuurder, helpen met het opstellen van brieven, enz.

Door het betalen van een jaarlijks lidgeld van 17 euro, kan u een jaar lang een beroep doen op het advies van de Huurdersbond. Om correct juridisch advies te kunnen geven is het belangrijk dat u een eerste keer persoonlijk langskomt en dat u bij uw eerste bezoek uw huurcontract, eventuele briefwisseling met de verhuurder en andere relevante documenten meebrengt.

Wanneer u lid bent van de Huurdersbond ontvangt u tevens 4 maal per jaar het Huurdersblad, een overzichtelijk magazine met informatie en allerhande praktische tips over huren.
Voor meer informatie over de Huurdersbond kan u ook eens een kijkje nemen op de website: http://huurdersplatform.be/hb/ .

spreekuren (zonder afspraak) in:
BORGERHOUT: Langstraat 102, 2140 Borgerhout
elke dinsdag tussen 19u30 tot 21u00
elke donderdag tussen 13u00 tot 15u00
Let op: het spreekuur in Borgerhout is meestal erg druk en de wachttijden kunnen hier lang oplopen. Indien mogelijk wordt aangeraden om een afspraak te maken. U kan ons telefonisch contacteren om een afspraak te maken (enkel te Borgerhout!), elke werkdag tussen 9.00 en 12.30 op het nummer 03/272.27.42.

LIER: Dungelhoeffsite, Paradeplein 2, 2500 Lier (Sociaal Huis) 
1ste , 3de  en 5de  maandag tussen 17u en 19u
tussenliggende donderdagen 10u en 12u.
OPGELET: in AUGUSTUS is het spreekuur in Lier gesloten

MECHELEN: Sociaal Huis Mechelen, Lange Schipstraat 27 , 2800 Mechelen
1ste en 3de  en 5de maandag tussen 10u en 12u
Tussenliggende weken op maandag tussen 17u en 19u
OPGELET: in JULI is het spreekuur in Mechelen gesloten

WILLEBROEK: Pastorijstraat 1, 2850 Willebroek
elke woensdag tussen 10u en 11u30 (gesloten tijdens schoolvakanties)

TURNHOUT: Otterstraat 116
elke voormiddag tussen 9.00 – 12.00u (vrij spreekuur) en dit op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag –  op woensdag gesloten – en elke maandagavond tussen 17.00 – 19.00u.
U kan ook telefonisch een afspraak maken, zodat u ook in de namiddag op advies kan komen. U kan vooraf bellen naar het kantoor in Turnhout elke werkdag (behalve woensdag) tussen 9.00 en 16.00u op het nummer 014 44 26 76.  

MOL: Gemeentelijk centrum ’t Getouw, Molenhoekstraat 2:
elke maandagnamiddag tussen 13u30 en 15u30

GEEL: Sociaal huis, J.B.-Stessensstraat 69
elke tweede en vierde dinsdagnamiddag van de maand van 13.30u tot 15u.


Het EPC bij verkoop en verhuur van woongebouwen 

Een meerwaarde voor (ver)koper en (ver)huurder

Wie een huis koopt of huurt, krijgt met het EPC (Energie Prestatie Certificaat) een inzicht in hoe de woning scoort op het vlak van energie. Op het EPC staan ook heel wat tips en aanbevelingen over maatregelen om de woning energiezuiniger te maken.

Met een goed EPC kunnen verkopers en verhuurders de energiezuinige kenmerken van hun woning extra in de verf zetten. Vanaf het moment dat u een woning te koop of te huur aanbiedt, moet u over een EPC beschikken. Bij het te koop of te huur aanbieden van een woning via een advertentie moet u bovendien de juiste energiegegevens vermelden. Wie een advertentie plaatst zonder vermelding van de energiescore of met een foutieve vermelding van de energiescore of zonder het adres of de bijbehorende code, riskeert een geldboete tussen 250 en 5000 euro. Dat geldt zowel voor particulieren als voor professionelen zoals makelaars en notarissen.

Het EPC wordt opgesteld door een energiedeskundige type A.
De lijst met erkende energiedeskundigen type A vindt u op www.energiesparen.be/epcparticulier
Hoe lager de energiescore op het EPC hoe energiezuiniger de woning.

De energiescore houdt geen rekening met het bewonersgedrag maar alleen met de toestand van de woning zelf. U kunt de energiescore van uw woning vergelijken met de energiescore van andere woningen in uw gemeente, provincie of Vlaanderen op www.energiesparen.be/testuwepc.