Welzijn


 

De Gele Doos – kan je leven redden

Wat is het?

In de Gele Doos stop je specifieke documenten met jouw medische en andere gegevens welke nuttig zijn voor hulpdiensten als brandweer, politie en medische hulpverleners. Je bewaart de Gele Doos in je koelkast zodat de hulpdiensten alle gegevens makkelijk terugvinden. In een noodsituatie telt elke seconde!

De meegeleverde gele sticker kleef je onder het sleutelgat van jouw voor- en achterdeur, zo weten hulpdiensten dat er een Gele Doos in je koelkast te vinden is. Aan de hand van je informatie kunnen ze de gepaste hulp bieden. (overzicht medicatie, allergieën, contactgegevens belangrijke personen, …)

Wat hoort er thuis in de gele doos en wat niet?

Wat hoort er in de Gele Doos:

Enkel de informatie die hulpverleners nodig hebben om snel en veilig te handelen in geval van medische nood, een ongeval in huis of bij een verdwijning.

  • Kopie van je identiteitskaart
  • Pasfoto
  • Ingevuld document medische fiche
  • Ingevuld document vermiste persoon

Eventueel ook:

  • Medicatielijst geschreven of uitgeprint
  • Wilsbeschikking

Al deze documenten zitten samen in 1 mapje.

Per persoon wordt een Gele Doos voorzien.

Wat hoort er niet in de gele doos:

  • Geen medicatie
  • Geen paswoorden of codes
  • Geen rekeningnummers

Pas de gegevens op je documenten telkens aan wanneer je situatie verandert. Vraag hierbij eventueel hulp aan anderen. Alle documenten zijn telkens te downloaden op de website van de gemeente of af te halen aan het onthaal van het gemeentehuis, ingang Peperstraat 39, Schelle.

Waar haal ik mijn documenten?

Je krijgt de in te vullen documenten bij het afhalen van jouw doos. Indien gewenst, dus zeker bij wijzigingen van informatie, kan je nieuwe documenten downloaden op de site van de gemeente. Je kan deze documenten ook afhalen aan het onthaal van het gemeentehuis tijdens de openingsuren.

Vul deze documenten zo duidelijk mogelijk in. Vraag eventueel hulp van anderen hierbij. Je kan de documenten ook digitaal invullen en downloaden, uitprinten. Bewaar dan zeker ook een versie op je computer zodat je deze kan aanpassen en opnieuw kan uitprinten indien nodig.

Wat moet ik doen wanneer er informatie over mij verandert?

Telkens wanneer er informatie verandert dient ook jouw Gele Doos aangepast te worden. Het is immers belangrijk dat deze telkens volledig en correct blijft. Je kan hiervoor de documenten aanpassen indien nodig of nieuwe downloaden en invullen. Vind je het moeilijk om dit alleen te doen? Vraag dan hulp aan iemand uit jouw omgeving of neem contact op met de Sociale Dienst, socialedienst@schelle.be of 03 871 98 30.

Twijfel je nog aan wat je best kan invullen? Vraag dan zeker ook hulp aan je huisarts, apotheker of een andere zorg- of hulpverlener (bijvoorbeeld de thuiszorg of -verpleegkundigen, mantelzorger, …) die jouw situatie goed kent.

Documenten:

* Stappenplan
* Uitleg Medische fiche
* Medische fiche
* Uitleg Fiche vermiste persoon
Fiche vermiste persoon

Instructiefilmpje:

Leven en wonen Welzijn De Gele Doos