Naar aanleiding van een sterk vermoeden van PFAS-verontreiniging ter hoogte van de Sint-Bernardsesteenweg 116-118 in Hemiksem voerde de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) een plaatselijk bodemverkennend onderzoek uit. Op deze locatie werd in het verleden immers PFAS-houdende blusschuimen gebruikt. Op basis van het onderzoek worden de inwoners van Schelle die in een straal van 500 meter wonen geadviseerd om enkele specifieke no-regretmaatregelen (voorzorgsmaatregelen) toe te passen. Alle bewoners in deze zone ontvingen donderdag 15 september 2022 hierover een brief in hun bus.

Maatregelen voor inwoners in een straal van 500 meter:
– Gebruik uw putwater niet om uw zwembad vullen en moestuin water te geven,
– Putwater kan gebruikt worden voor laagwaardige toepassingen zoals uw auto wassen, toilet doorspoelen, oprit afspuiten en sierplanten water geven maar vanuit duurzaamheidsoogpunt gebruikt u hiervoor best regenwater i.p.v. grondwater,
– Voor alle aansluitbare putwatergebruikers: sluit u aan op het openbaar waterleidingnet,
– Gezonde voeding is voor iedereen belangrijk. Volg de aanbevelingen in de voedingsdriehoek en eet gevarieerd, van verschillende bronnen (winkel, zelf-geteeld, …).

Deze no-regretmaatregelen (voorzorgsmaatregelen) gelden in afwachting van meer gegevens over de reële PFAS-bodem- of grondwaterverontreiniging na verder onderzoek en metingen waarvoor in Vlaanderen OVAM de nodige opdrachten zal geven. OVAM houdt ons lokaal bestuur op de hoogte. Zodra wij de onderzoeksresultaten van OVAM ontvangen met eventueel aangepaste adviezen lichten wij de bewoners zo snel mogelijk in.

Achtergrondinfo:

Laatste nieuws Voorzorgsmaatregelen n.a.v. bodemonderzoek