Jeugd


Buitenspeeldag

Op woensdag 21 april vieren we de Buitenspeeldag. Door de pandemie zijn er jammer genoeg geen activiteiten in het park maar we willen jullie wel aanmoedigen om buiten te spelen. Post op woensdag 21 april een foto van al dat buitenspeelplezier met de hashtag #BuitenspeeldagSchelle en win een pretpakket of springkasteel! We hopen jullie massaal te zien buiten spelen want buiten spelen, het hoort bij kind zijn.

Verschillende voordelen zijn duidelijk: ze plakken niet aan een scherm, ze bewegen, ze leren met andere dingen spelen dan speelgoed. Maar het gaat veel verder dan dat. Dit zijn de onverwachte voordelen van buiten spelen:

 1. Geheugen en concentratie verbeteren

Door de extra beweging in de buitenlucht, krijgen de hersenen meer zuurstof waardoor ze gemakkelijker leren en onthouden. Omdat ze ook nog eens beter slapen, wordt het leereffect nog versterkt.

 1. Grenzen verleggen

Als ouder sta je er soms met een klein hart naar te kijken, maar dat hoog klimmen op het klimrek of alleen het volledige parcours afleggen heeft écht nut. Het kind verlegt de grenzen en met elke succeservaring, groeit het zelfvertrouwen en de zin tot initiatief. Iets wat later nog goed van pas zal komen!

 1. Vaardigheden ontwikkelen

Motorische vaardigheden worden getraind met typische buitenspelletjes als lopen, voetballen, fietsen, springen, klimmen, kruipen, … Ook ruimtelijk inzicht gaat erop vooruit: afstand en snelheid inschatten, bijvoorbeeld.

Als het kind met andere kinderen kan samenspelen, bijvoorbeeld in de speeltuin of met buurkinderen, dan ontwikkelen ze ook sociale vaardigheden zoals onderhandelen, ruzie maken of overtuigen. Laat ze vooral doen (tenzij het uit de hand loopt).
En dan is er nog het luik verkeersopvoeding, waar niet vroeg genoeg mee begonnen kan worden!

 1. Stress verminderen

Spelen op zich vermindert stress, en dat effect is nog sterker bij buitenspelen. Daar is spel minder doelgericht (in vergelijking tot puzzel leggen, tekening afwerken, spel uitspelen) en ‘moet’ minder. Hoe minder ouderlijke sturing, hoe beter!

 1. Gezonder leven

Over het algemeen vallen kinderen die vaak buiten spelen minder (zie ook: motorische vaardigheden) en herstellen ze sneller van ziekte. Doordat ze minder overgewicht hebben, hebben ze ook minder kans op diabetes, osteoporose en hart- en vaatziekten.

 1. Minder vaak brillen

Wie vaker buiten speelt, heeft minder vaak een bril nodig. Kinderen die veel binnen zitten, lang op school zitten of vooral gamen, lezen of tv-kijken, hebben vaker kans op bijziendheid. Er is ook wel een genetische link: als een of beide ouders bijziend zijn, dan heeft het kind veel kans dit ook te ontwikkelen. Toch zou een deel van de brillen kunnen vermeden worden door langer en vaker buiten te spelen!
Een pak voordelen dus!

Maar… hoe krijg je je kind naar buiten? ZO!

 • Een groot speeltoestel hoeft zeker niet. Kinderen zijn al snel zoet met een schopje, water en zand. Of met materialen die ze vinden in de tuin, zoals takken, stenen of een emmer.
 • Ga zelf naar buiten. Werk wat in de tuin of ga samen een fietstochtje maken.
 • Wat je anders binnen doet, is ook leuk om buiten te doen. Denk bijvoorbeeld aan gezelschapsspelletjes, maar ook een boek lezen of muziek spelen.
 • Maak van ‘buitentijd’ een voorwaarde voor schermtijd. Samen met je kind kan je afspraken maken rond het mediagebruik: Hoeveel tijd voor het scherm? Hoe die tijd verdelen? En wat gebeurt er als die tijd op is? Zoek samen naar antwoorden.
 • Geen tuin? Geen nood! Maak samen een plan voor een leuke fietstocht of wandeling. Of ga naar het speelplein in de buurt. Neem een deken mee zodat jullie op het gras kunnen zitten. En een feest is het helemaal als je een picknick tevoorschijn tovert.

Bron: Gezinsbond,  https://www.goedgezind.be/jonge-kinderen/spelen-en-sporten/voordelen-buiten-spelen/ en https://www.goedgezind.be/jonge-kinderen/spelen-en-sporten/hoe-krijg-kind-naar-buiten/

Je kan ook te rade bij Maison Slash. Zij promoten het buiten spelen onder de noemer #1000UurDeDeurUit en verzamelden op hun website een schat aan info, tips en inspiratie rond dit thema. Doe mee aan de challenge om 1000 uur buiten te vertoeven. 1000 uren naar buiten lijkt erg veel, maar op zich kan dat echt mee vallen. 1000 uur : 365 dagen = 2,74 uur per dag. Maar staar je ook niet blind op die harde minuten, het is vooral een kwestie van doen! Alle kleine beetjes helpen, probeer het gewoon uit! Wat doe je nu met de auto wat ook wel lopend of fietsend kan? Kan je ook buiten lunchen in plaats van binnen?

Wist je dat er in Schelle wel 13 speeltuintjes zijn? Je vindt ze hier https://www.schelle.be/vrije-tijd/sport/sportcomplex-en-infrastructuur/speelterreinen-en-sportvelden-buiten/

Nog inspiratie nodig? De gemeente Kontich heeft een leuk boekje gemaakt, het buitenspelletjes ABC, je vindt het via hun website: https://www.kontich.be/file/download/18224/9846AC57E0464743A6EDB79CE1A9DB4D

Veel buitenspeelplezier!!

Info wedstrijd:

Post op woensdag 21 april een foto van je buitenspeelplezier op Facebook of Instagram met de hashtag #BuitenspeeldagSchelle of mail een foto naar vrijetijd@schelle.be. De foto moet gemaakt zijn op de Buitenspeeldag en die dag ook gemaild worden.

We verloten daarna de winnaars en brengen jullie persoonlijk op de hoogte. Veel succes!

WandelZoekFotoBingoTocht

Print hier je bingokaart af (of haal ze gratis af bij het onthaal van het gemeentehuis of op de dienst Vrije Tijd in de sporthal), neem een balpen mee en ga op stap.

Volg de route die aangegeven is met de wandelknooppunten.

Kijk goed rond en doorstreep het vakje van elk ding dat je ziet. De eerste die horizontaal of verticaal 5 vakjes op een rij heeft doorstreept roept (luid) BINGO! En is gewonnen.

MAAR, als er op het einde van de tocht iemand alle vakjes heeft doorstreept, gaat die alsnog met de overwinning lopen.

Veel plezier!

Ontdek het aanbod van zomerkampen en BKO De Schellebel!
Klik hier door naar de brochure met het aanbod voor juli en augustus.

Online inschrijven:
– kampen: vanaf 15 maart om 8 uur
– BKO Schellebel: vanaf 17 mei om 7 uur

 

Zapposdagen 2021 in krokus- en paasvakantie

Ontdek hier de brochure met het aanbod.
Online inschrijven kan vanaf 26 januari 2021.

Sport na school
Sporten voor minder dan 1,5 euro per week? Dat kan door deel te nemen aan het project ‘Brede School met sportaanbod’ en de aankoop van een Sport Na School-pas (SNS).

Leerlingen uit het secundair onderwijs kunnen elke weekdag vlak na de schooluren sporten. Er is keuze uit verschillende sporttakken:
• fitness @Go Fit Boom & Bornem, Gymtonic to be fit, …
• 5 keer skiën en/of snowboarden @Aspen
• schaatsen @Ice Skating Center Mechelen
• zwemmen @Rivierenland, Waterperels Lier, Zwembad Breeven, …
• trampolinespringen @Jump Univerz, Arenal Mechelen, …
• en nog veel meer.

Dankzij de medewerking van Sport Vlaanderen, Moev en de sportdiensten is het mogelijk om dit te realiseren tegen een (heel) lage kostprijs. Een SNS-pas kost 45 euro voor 30 weken of 30 euro voor 15 weken sporten.
Bij financiële beperkingen kan je beroep doen op het vrijetijdsparticipatiefonds via het OCMW.

Online inschrijven: www.sportnaschool.be 

Vrije tijd Jeugd Activiteiten