Reispaspoort, humanitair

Het kan gebeuren dat je om humanitaire redenen heel dringend naar een land moet reizen waar een internationaal reispaspoort vereist is. Humanitaire redenen zijn o.a. ongeval, ernstige ziekte, verdwijning, overlijden van een naast familielid. Denk erom dat deze humanitaire reden klaar en duidelijk moet omschreven worden door een officiële buitenlandse instantie (arts, ambassade, consulaat, begrafenisondernemer, …)

Opgelet: een humanitair paspoort wordt afgeleverd binnen één dag, voor één bepaalde bestemming met een beperkte geldigheidsduur. Voor sommige landen is een visum vereist of wordt een voorlopig reispaspoort niet aanvaard! Info vragen aan F.O.D. Buitenlandse Zaken.

Procedure
Stuur een fax naar het vermelde faxnummer van de F.O.D. Buitenlandse Zaken met bv. het overlijdensbericht of een officieel document dat de humanitaire reden kan staven, de identiteit en het telefoonnummer van de persoon die een humanitair reispaspoort wil aanvragen.
Maak een afspraak wanneer je naar de bevoegde dienst in Brussel mag komen en neem 2 recente pasfoto’s mee.

De aanvraag moet gebeuren door de persoon zelf bij de dienst Paspoorten van de F.O.D. Buitenlandse Zaken, Karmelietenstraat 15, 1000 Brussel
Tel. 02 501 87 53 – 02 501 88 58 of 02 501 87 27
Fax: 02 501 89 06
Tijdens het weekend: 02 501 81 11

Leven en wonen Burgerzaken Identiteitsdocumenten Reispaspoort humanitair