Ondernemen


Uitbatingsvergunning

De voorschriften voor een uitbatingsvergunning zijn van toepassing sinds 1/7/2020. Dit betekent dat ook bestaande horecazaken deze vernieuwde uitbatingsvergunning moeten aanvragen.

Als je als toekomstig uitbater een nieuwe horecazaak (tijdelijk of permanent) (café, frituur, restaurant, brasserie, shisha-bar, …) wil openen, moet je vooraf een uitbatingsvergunning aanvragen. Ook wanneer je een bestaande horecazaak overneemt of je zaak verhuist naar een nieuwe locatie moet je een aanvraag indienen.

Ga je gegiste en/of sterke dranken schenken in je horecazaak, dan heb je ook een drankvergunning nodig. Deze vergunning zit vervat in de aanvraag van je uitbatingsvergunning en wordt samen met de uitbatingsvergunning behandeld en afgeleverd.

Wanneer vraag je een uitbatingsvergunning aan?

  • Wanneer je een horecazaak, nachtwinkel, telecomwinkel, handcarwash, massagesalon of shishabar wil openen, overnemen, heropenen of verhuizen.
  • Je vraagt de uitbatingsvergunning aan ten laatste 60 dagen voor het openen van je zaak. Voldoet je dossier aan de voorwaarden, dan ontvang je de vergunning en kan je je zaak openen.
  • De uitbatingsvergunning staat op naam van de uitbater en op vestigingsadres. Ze vermeldt het sluitingsuur en de toestemming om alcoholische dranken te verkopen.

Aanvraagformulier: vul dit formulier in

Procedure

  • Je kan enkel een uitbatingsvergunning vragen voor een pand met de juiste stedenbouwkundige functie. Indien je pand niet de juiste stedenbouwkundige functie heeft, moet je een wijziging aanvragen. Daarvoor neem je contact op met de dienst ruimtelijke ordening.
  • Neem contact op met de lokale politie zodat zij de nodige onderzoeken kunnen uitvoeren.
  • Vraag een brandpreventieonderzoek aan bij Brandweerzone Rivierenland. De kosten voor het onderzoek zijn voor de uitbater. Dit onderzoek is verplicht wanneer er tegelijkertijd 10 personen in de zaak aanwezig kunnen zijn.
  • Bij een positief brandpreventieverslag kan je een uitbatingsvergunning aanvragen. Voeg alle vereiste documenten toe.
  • De dienst ruimtelijke ordening onderzoekt je aanvraag en neemt contact met je op wanneer dat nodig is.

De volgende zaken moeten positief beoordeeld worden:

  • Brandveiligheid
  • Financiën
  • Stedenbouw
  • Moraliteit
  • Vestigingsformaliteiten
  • Hygiëne

Na goedkeuring ontvang je je uitbatingsvergunning.

Een startende horecazaak staat nog meer dan andere bedrijven bloot aan allerhande voorschriften, regels en verplichtingen. Om starters optimaal te begeleiden ontwikkelde Horeca Vlaanderen een lijvige startersbrochure met alle formaliteiten en een aantal handige tips: startersbrochure HORECA Vlaanderen

Bij twijfel vraag je best advies bij de dienst ruimtelijke ordening.

Info: ro@schelle.be – tel. 03 871 98 46