Milieu & afval


Infosessies duurzaam bouwen en renoveren

Je woning energiezuiniger en comfortabeler maken klinkt aantrekkelijk, zeker met de huidige torenhoge energiekosten.
Verzamel meer info op één van de geplande gratis energiefitsessies. Fluvius geeft je advies en praktische tips om duurzaam te bouwen of renoveren.

 • dinsdag 4 oktober 2022: dakisolatie (inschrijven klik hier)
  Dakisolatie is één van de beste investeringen voor je woning. Want warme lucht stijgt, zodat je woning de meeste warmte verliest via je dak. Je dak isoleren kan bovendien op veel manieren. En vaak zijn de werken minder ingrijpend dan je denkt. Informeer je goed, zo vermijd je verrassingen, doorprik je verkooppraatjes en maak je betere keuzes. Tegelijk zorg je voor een lagere energiefactuur en meer wooncomfort.
 • dinsdag 11 oktober: muurisolatie en hoogrendementsglas (inschrijven klik hier)
  Muren isoleren kan je veel geld opleveren. En wist je dat nieuwe ramen de warmte tot wel vijf keer beter binnenhouden? Zeker doen dus. Maar laat je wel goed informeren voor je aan de slag gaat. Zo vermijd je verrassingen, doorprik je verkooppraatjes en maak je betere keuzes. Tegelijk zorg je voor een lagere energiefactuur en meer wooncomfort. We hebben aandacht voor de wind-, lucht- en koudebrugvrije aansluitingen van de nieuwe ramen op de muurisolatie. Ook ventilatie (voorwaarde voor de renovatiepremie), passieve zonnewinsten en oververhitting komen ruim aan bod.
 • woensdag 19 oktober: ventilatie (inschrijven klik hier)
  Ontdek de meerwaarde van een gecontroleerd ventilatiesysteem. Zowel regelgeving, werking, eigenschappen en aandachtspunten bij verschillende types (systeem A,C en D) komen aan bod. We leggen de nadruk op een goede luchtkwaliteit én veel comfort. En dit met zo weinig mogelijk energieverbruik. Via voorbeelden van verschillende ventilatiesystemen krijg je inspiratie voor je eigen woning. We geven antwoord op vragen als: Wat doe je met je dampkap? En hoe ventileer je de kelder of zolder? Nadien kun je zelf afwegen welk systeem voor jouw woning de beste keuze is.
 • dinsdag 25 oktober: verwarming (inschrijven klik hier)
  Wist je dat een verwarmingsinstallatie van tien jaar oud je al handenvol geld kan kosten?  In deze sessie kom je alles te weten komt over centrale of decentrale verwarming. Je ontdekt er ook of hernieuwbare energie haalbaar is voor jou. Voorkennis is niet nodig.
 • dinsdag 8 november: warm water (inschrijven klik hier)
  In deze sessie kom je alles te weten komt over centrale en decentrale warmwaterproductie. Met of zonder warmwateropslag. Je ontdekt er ook of hernieuwbare energie haalbaar is voor jou. Voorkennis is niet nodig. We overstelpen je niet met moeilijke technische termen, maar spreken jouw taal. Ontdek aan de hand van praktijkvoorbeelden de voor-en nadelen van toestellen en technieken.
 • dinsdag 15 november: warmtepompen (inschrijven klik hier)
  Met een warmtepomp kun je tot driekwart van je warmte gratis uit de lucht, grond of water halen. Maar is je woning wel geschikt voor een warmtepomp? En hoe hou je het elektriciteitsverbruik binnen de perken. Welk type biedt de meeste voordelen? En welk warmteafgiftesysteem heb je nodig?
 • dinsdag 22 november: zonnepanelen (inschrijven klik hier)
  Ook al krijg je er geen subsidies meer voor, toch blijft een ‘fotovoltaïsche zonne-installatie of pv-installatie’ (in de volksmond: zonnepanelen) een ecologisch en economisch interessante investering. In deze infosessie steek je heel wat op over de onderdelen en de werking van een pv-installatie. We geven je een antwoord op vragen als: Hoeveel brengen zonnepanelen mij op? Hoeveel panelen moet ik plaatsen? Zijn alle zonnepanelen kwalitatief even goed? Kan ik batterijen koppelen aan mijn installatie? En wat zegt de wet over zonnepanelen?
 • dinsdag 31 januari 2023: energiebesparing – inschrijven via milieu@schelle.be
 • dinsdag 7 februari 2023: duurzame mobiliteit – inschrijven via milieu@schelle.be

De sessies vinden plaats op het gemeentehuis van Schelle telkens van 19.30 tot 21.30 uur (minimum 10 deelnemers).

Algemene inschrijfpagina: https://bit.ly/fluvius_najaar2022

Volg een online infosessie rond duurzaamheid

Op zoek naar concrete tips en informatie over thuiscomposteren, grasbeheer, waar naartoe met snoeihout of duurzaam omgaan met voedsel?
Regelmatig organiseert IGEAN i.s.m. Vlaco infosessies rond deze onderwerpen! Alle sessies gaan online door in een Zoom-meeting om 20 uur.
Klik zeker hier eens voor het volledige aanbod

Leven en wonen Milieu & afval Activiteiten