Milieu & afval


Volkstuin Aerdborg

Op 21 mei 2016 opende Volkstuin Aerdborg aan het Peerdenkerkhof. Het bestuur wil met het volkstuinproject Schellenaren zonder tuin of met een kleine tuin de kans geven om te tuinieren. Centrale doelstelling van de volkstuin is een ontmoetingsplaats tussen verschillende generaties en culturen creëren.

Zelf tuinieren betekent het verkleinen van de ecologische voetafdruk. Er is geen verpakking meer nodig, men eet lokaal en op het ritme van de seizoenen. Vaak legt ons voedsel ettelijke kilometers af voor het op ons bord terechtkomt. Dit heeft een aanzienlijke CO2-uitstoot tot gevolg. Door dicht bij huis te tuinieren wordt het klimaat én het milieu gespaard.

Volkstuin Aerdborg draagt in de eerste plaats de boodschap van duurzaam en ecologische tuinieren uit. Dat wil zeggen dat enkel biologische producten mogen gebruikt worden. Geen pesticiden die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Ook voor bijen zijn pesticiden vaak erg slecht. De bijen zijn echter onmisbaar voor de bestuiving van de planten in de natuur en onze voedselgewassen.

Kriebelt het om je groene vingers boven te halen?
Momenteel zijn alle percelen bezet.
Schrijf je in op onze wachtlijst via milieu@schelle.be of telefonisch via 03 871 98 52.
Een perceel is minimaal 10 meter op 5 meter. Bij de start maak je best een schets van de indeling van je akker volgens jouw wensen. Dat is ook eenvoudiger om na elk seizoen je groenten op een ander perk te plaatsen. Op je akker mag je jaarlijks een vlot opbergbare serre zetten. Een vaste serre in glas of harde kunststof mag je niet plaatsen. Er is sanitair beschikbaar van zonsopgang tot zonsondergang en daarnaast kan je gebruik maken van de lockers.

Jaarlijks betaal je een kleine bijdrage voor het gebruik van het terrein.
Voor Schellenaren bedraagt het lidgeld 32,18 euro voor het ter beschikking stellen van de grond (zonder BTW) en 32,18 euro excl. 21% BTW (38,94 euro incl. BTW) voor de huur van de infrastructuur per jaar.

Voor niet-Schellenaren bedraagt het lidgeld 32,18 euro voor het ter beschikking stellen van de grond (zonder BTW) en 64,36 euro excl. 21% BTW (77,88 euro incl. BTW) voor de huur van de infrastructuur.

Om het toegewezen tuinperceel in gebruik te kunnen nemen betaal je een waarborg van 75 euro.

Meer info en/of inschrijven: 03 871 98 52 – milieu@schelle.be

Het huishoudelijk reglement lees je hier.

Leven en wonen Milieu & afval Volkstuin Aerdborg