Milieu & afval


Lekker warm voor minder geld? Nodig de verwarmingscoach uit bij je thuis!

Hoe krijg je je woning lekker warm met een lage energiefactuur? Met deze vijf eenvoudige tips wint een gemiddeld gezin tot wel 165 euro per stookseizoen.

1. Zet je thermostaat een uur voordat je gaat slapen op 15-16°C.
2. Pas de temperatuur aan je activiteiten aan: 19°C als je druk in de weer bent, 20 à 21°C als je stilzit.
3. Doe de test! Stel je thermostaat een graadje lager in en maak het gezellig met een trui of een dekentje.
4. De centrale thermostaat regelt enkel de temperatuur in de plaats waar hij hangt. In de andere ruimten, zoals de badkamer en de slaapkamers, stel je de temperatuur in met de thermostatische kranen. Dat zijn de knoppen op je verwarming. Draai die in de juiste stand. Stand 3 komt overeen met 20°C, stand 2 met 16°C.
5. Sluit de tussendeuren en verwarm alleen de ruimte waar je bent.

Weet je zelf niet zo goed hoe je hier aan begint?
Nodig dan onze verwarmingscoach eens uit bij je thuis. De coach geeft je gratis advies en tips op maat. Omdat niet iedereen dezelfde levensstijl, leeftijd, gezinssituatie, werktijden of woning heeft, is zo’n persoonlijk advies extra waardevol.

De vrijwilligers leggen uit hoe je verwarming werkt en hoe je hier als gezin best mee omgaat. Een duwtje in de goede richting dus, op weg naar een energiezuinigere woning.
Surf naar www.provincieantwerpen.be (zoekwoord verwarmingscoach) voor nog veel meer nuttige info en extra tips rond optimaal verwarmen.
Bij vloerverwarming, lucht- of elektrische verwarming gelden andere regels. Die vind je ook op de website.

Aanvraag gratis huisbezoek via www.provincieantwerpen.be (zoekwoord verwarmingscoach) of tel. 03 240 66 82.

Floriade 2019

Van mei tot september namen 292 inwoners deel aan de jaarlijkse bebloemingswedstrijd ‘Floriade’.
Zij fleurden hun gevel en/of voortuin op met bloemen en planten.

Vrijdagavond 15 november vond de prijsuitreiking plaats in het gemeentehuis.
Klik hier door naar het puntenboekje om de winnaars te ontdekken.

Van harte dank aan onze sponsors:
AD Delhaize – De Mikman – De Bloementuin – Keurslagerij De Proost – Klasseslagerij Burms – San Marco Village – Van der Auwera – Wima Bowling

Keuzewijzer Eetbaar Groen

Op vraag van de provincie Antwerpen ontwikkelde de Universiteit Antwerpen een Keuzewijzer Eetbaar Groen. De gemeente Schelle is de eerste gemeente die hiermee aan de slag gaat. De provincie stelde dit instrument dinsdag 11 juni voor in volkstuin Aerdborg.

Van stadslandbouw, over geveltuin en voedselbos, tot zelfpluktuinen: stap voor stap komt een gemeente met de Keuzewijzer tot de meest geschikte en haalbare invulling voor haar beschikbare gronden. De focus op ‘eetbaar groen’ zorgt voor een dubbele winst: naast de vergroening is ook de voedselproductie een extra meerwaarde voor de omwonenden.

In de eerste fase wordt de beschikbare groene ruimte in kaart gebracht en wordt er een locatieplan opgemaakt. Nadien kan men met de keuzewijzer op zoek gaan naar de meest geschikte vorm van eetbaar groen voor die locatie. De laatste stap is de uitwerking van een concreet project.

Dat de Keuzewijzer in Schelle werd voorgesteld, is niet toevallig. Er zijn al een tijdje initiatieven rond eetbaar groen bezig waaronder de volkstuin Aerdborg en de Plukboerderij. Sinds 2016 tuinieren in de volkstuin 75 inwoners en er zijn nog inwoners vragende partij. Zij willen ook aan de slag in het groen. Ondanks de kostprijs die hieraan verbonden is voor de gemeente zijn er ook heel wat kansen. Zo bevorderen dergelijke initiatieven de sociale cohesie, het klimaat en de beleving in onze gemeente.

De mogelijkheden voor nieuwe projecten rond eetbaar groen worden de komende maanden aan de hand van de Keuzewijzer en onder begeleiding van de provincie verder bekeken.

Leven en wonen Milieu & afval Nieuws