Milieu & afval


Keuzewijzer Eetbaar Groen

Op vraag van de provincie Antwerpen ontwikkelde de Universiteit Antwerpen een Keuzewijzer Eetbaar Groen. De gemeente Schelle is de eerste gemeente die hiermee aan de slag gaat. De provincie stelde dit instrument dinsdag 11 juni voor in volkstuin Aerdborg.

Van stadslandbouw, over geveltuin en voedselbos, tot zelfpluktuinen: stap voor stap komt een gemeente met de Keuzewijzer tot de meest geschikte en haalbare invulling voor haar beschikbare gronden. De focus op ‘eetbaar groen’ zorgt voor een dubbele winst: naast de vergroening is ook de voedselproductie een extra meerwaarde voor de omwonenden.

In de eerste fase wordt de beschikbare groene ruimte in kaart gebracht en wordt er een locatieplan opgemaakt. Nadien kan men met de keuzewijzer op zoek gaan naar de meest geschikte vorm van eetbaar groen voor die locatie. De laatste stap is de uitwerking van een concreet project.

Dat de Keuzewijzer in Schelle werd voorgesteld, is niet toevallig. Er zijn al een tijdje initiatieven rond eetbaar groen bezig waaronder de volkstuin Aerdborg en de Plukboerderij. Sinds 2016 tuinieren in de volkstuin 75 inwoners en er zijn nog inwoners vragende partij. Zij willen ook aan de slag in het groen. Ondanks de kostprijs die hieraan verbonden is voor de gemeente zijn er ook heel wat kansen. Zo bevorderen dergelijke initiatieven de sociale cohesie, het klimaat en de beleving in onze gemeente.

De mogelijkheden voor nieuwe projecten rond eetbaar groen worden de komende maanden aan de hand van de Keuzewijzer en onder begeleiding van de provincie verder bekeken.

Leven en wonen Milieu & afval Nieuws