Milieu & afval


VK-Tegelwippen

Van 21 maart tot en met 31 oktober 2024 is Vlaanderen in de ban van het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Iedereen kan meedoen door tegels uit te breken in zijn voor-, achter- of geveltuin. Je gewipte tegels kan je hier doorgeven. Je kan er bovendien mooie prijzen mee winnen!

Wil je tegels uitbreken, maar weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Of twijfel je welke planten je best in de plaats zet? Op deze website kan je wat tuintips en inspirerende voorbeelden verzamelen die je op weg helpen!

Zie je in onze gemeente een plek waar onthard en vergroend kan worden? Of heb je een leuk idee? Deel het met ons via milieu@schelle.be of telefonisch via 03 871 98 52.

Vorig jaar gingen we zelf aan de slag om te ontharden en vergroenen:

  • Peperstraat/gemeentehuis: De voormalige vijver wordt onthard, opgevuld met grond en aangeplant met bijvriendelijk en eetbaar groen
  • Peperstraat/gemeentehuis: Aan de zijkant van de vijver wordt een deel voetpad uitgebroken en vervangen door een haag
  • Steenwinkelstraat t.h.v. huisnummer 599
  • Begraafplaats: ontharden en vergroenen + aanleg wadi
  • Groeningenplaats

Waarom tegelwippen?

Het weer in Vlaanderen wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Steeds vaker krijgen we te maken met problemen zoals hittestress en wateroverlast. Dat komt grotendeels omdat Vlaanderen sterk versteend is. Het is zelfs een van de meest verharde regio’s van Europa. Na een warme dag koelen die stenen niet snel af. En wanneer het regent, laten ze geen water door.

Met het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen gaan we de uitdaging aan om het grijze Vlaanderen om te toveren tot een groen paradijs. De campagne past in het Vlaamse klimaatadaptatieplan en in de Blue Deal, die van Vlaanderen een klimaatbestendige regio willen maken. Een groen Vlaanderen ziet er niet alleen mooier uit, het heeft nog meer voordelen:

MEER BEESTJES

Verharding in je tuin zorgt ervoor dat de bodem zijn job niet goed kan uitvoeren. Niet als spons voor water, maar ook niet als voedingsbodem voor de beestjes die er bovenop of binnenin leven. Insecten, bodembeestjes, vogels, egels: allemaal zien ze liever groen dan grijs. Door plaats te maken voor planten, maak je je tuin aantrekkelijker voor grote en kleine dieren. Zij vinden er onderdak en eten, en helpen op hun beurt weer een handje door bijvoorbeeld je moestuin te bestuiven.

EEN SUPERSPONS

Tegels laten geen water door. Bij een regenbui stroomt het water van de verharding af, vaak recht het riool in. Regent het veel in korte tijd, dan kan de riolering dit niet altijd even goed aan. Het gevolg: natte kelders en overstroomde straten. Wip je tegels, dan zorg je ervoor dat de bodem het regenwater kan opnemen als een echte spons. Dit zorgt er ook voor dat je tuin een buffer heeft als er een tijdje geen regen valt. Zo gaan we samen slimmer om met water!

EEN KOELERE TUIN ÉN STAD

Hou na een warme dag je hand naast een stenen schutting en je voelt de warmte er vanaf stralen. Stenen houden de warmte van de zon vast en geven die warmte vooral ‘s avonds terug af. Zeker in steden zorgt dit in de zomer voor zwoele, slapeloze nachten. Meer groen in je tuin en in je buurt helpt om dit hitte-eilandeffect tegen te gaan. Planten en bomen verdampen water, geven schaduw, creëren luchtstromingen en verkoelen onmiddellijk. 1 volwassen boom levert het koelend vermogen van 5 airco’s. Zo hou jij het hoofd koel tijdens een hittegolf.

MINDER STRESS

Een wandeling in het bos kan deugd doen, maar wist je dat ook het groen in je tuin een positief effect heeft op je gemoedsrust? Met een recent onderzoek aan KU Leuven dat uitgevoerd werd op MijnTuinlab toonden wetenschappers aan dat een biodiverse tuin en meer groen in je buurt goed is voor je mentale welzijn. Hoe natuurlijker en soortrijker de tuin, hoe minder stress er gemeld werd. Het effect geldt trouwens ook als je buren een biodiverse tuin hebben. Als dat geen motivatie is om die tegels er samen uit te halen!