Openbare werken


Winterweer – strooidienst

Bij winterweer (vorst, sneeuw, ijzel) zorgt het personeel van de technische dienst dat de gemeentelijke hoofdwegen ijs- en sneeuwvrij blijven. We volgen de weersverwachtingen op de voet om in te schatten of preventief strooien nodig is.

Het gemeentebestuur benadrukt dat het bij zwaar winterweer onmogelijk is om overal tegelijk te strooien. We werken daarbij volgens een prioriteitenlijst. Voor fietspaden en weinig gebruikte straten heeft strooien bovendien veel minder effect. Het strooizout geraakt moeilijker met de sneeuw of het ijzel vermengd, wat belangrijk is om snel te smelten. Strooizout helpt bovendien niet meer als de temperatuur lager zakt dan -10 graden. Borstelen is op deze plaatsen het meest afdoende en enige middel en dit enkel bij verse sneeuwval of wanneer het begint te dooien. Platgereden sneeuw en ijs kan niet afgeborsteld worden.

Er zijn tijdens de winter twee verschillende strooiplannen van kracht.
– Een prioritair strooiplan
Deze straten hebben altijd voorrang. Zij worden altijd eerst gestrooid bij extreme weersomstandigheden en bij zoutschaarste:
Fabiolalaan, Provinciale Steenweg, Steenwinkelstraat, Tolhuisstraat, Rubensstraat, Consciencestraat, Witte Gevelstraat, Wullebeekstraat, Laarhofstraat, Heidestraat, Peperstraat, Kapelstraat, Dendermondestraat, Stuyvenbergstraat, Rupelstraat en fietspaden.

Een algemeen strooiplan
Dit zijn de resterende straten: zij worden alleen gestrooid als de prioritaire wegen sneeuwvrij zijn, het winterweer meerdere dagen zal aanhouden of er veiligheidsproblemen zijn en er voldoende zoutvoorraad is.

OPGELET: Om schade aan de nieuwe fietspaden in de Steenwinkelstraat en Tuinlei te vermijden, mag er de eerste twee jaar (tot en met de winter van 2020-2021) niet met zout op gestrooid worden. De gemeentediensten zullen deze fietspaden wel borstelen. Ook voor inwoners is het verboden om zout te strooien op deze fietspaden.

Sneeuwtelefoon

De ‘sneeuwtelefoon’ staat klaar voor inwoners die hulpbehoevend zijn door ouderdom, ziekte of een handicap en geen hulp kunnen inroepen van buren of familie om hun stoep sneeuwvrij te maken. Er is geen beperking qua leeftijd. Er wordt wel een doktersattest gevraagd om de beperkte zelfredzaamheid of mobiliteit vast te stellen.

Het sneeuwruimen gebeurt door medewerkers van de gemeente. Zij maken een strook op het voetpad en een pad van de voordeur naar de stoep vrij. De vergoeding is drie euro per lopende meter en wordt gefactureerd via overschrijving.

Vooraf inschrijven kan via het onderstaand formulier of via het onthaal op het gemeentehuis.

Valt er sneeuw en je bent nog niet ingeschreven? Geen probleem, bel naar het onthaal van het gemeentehuis en maken we jouw aanvraag in orde. Binnen de 14 dagen breng je dan het doktersattest binnen. Als de aanvraag niet voldoet aan de voorwaarden wordt een kostprijs van 75 euro aangerekend.

Aanvraagformulier sneeuwruimen
Retributiereglement sneeuwruimen
Gebruikersreglement sneeuwruimen

 

Mobiliteit en openbare werken Openbare werken Strooidienst winterweer