Openbare werken


Winterweer – strooidienst

Bij winterweer (vorst, sneeuw, ijzel) zorgt het personeel van de technische dienst dat de gemeentelijke hoofdwegen ijs- en sneeuwvrij blijven. We volgen de weersverwachtingen op de voet om in te schatten of preventief strooien nodig is.

Het gemeentebestuur benadrukt dat het bij zwaar winterweer onmogelijk is om overal tegelijk te strooien. We werken daarbij volgens een prioriteitenlijst. Voor fietspaden en weinig gebruikte straten heeft strooien bovendien veel minder effect. Het strooizout geraakt moeilijker met de sneeuw of het ijzel vermengd, wat belangrijk is om snel te smelten. Strooizout helpt bovendien niet meer als de temperatuur lager zakt dan -10 graden. Borstelen is op deze plaatsen het meest afdoende en enige middel en dit enkel bij verse sneeuwval of wanneer het begint te dooien. Platgereden sneeuw en ijs kan niet afgeborsteld worden.

Er zijn tijdens de winter twee verschillende strooiplannen van kracht.
– Een prioritair strooiplan
Deze straten hebben altijd voorrang. Zij worden altijd eerst gestrooid bij extreme weersomstandigheden en bij zoutschaarste:
– Fabiolalaan
– Provinciale Steenweg
– Steenwinkelstraat
– Tolhuisstraat
– Rubensstraat
– Consciencestraat
– Witte Gevelstraat
– Wullebeekstraat
– Laarhofstraat
– Heidestraat
– Peperstraat
– Kapelstraat
– Dendermondestraat
– Stuyvenbergstraat
– Rupelstraat
– Fietspaden

Een algemeen strooiplan
Dit zijn de resterende straten: zij worden alleen gestrooid als de prioritaire wegen sneeuwvrij zijn, het winterweer meerdere dagen zal aanhouden of er veiligheidsproblemen zijn en er voldoende zoutvoorraad is.

OPGELET: Om schade aan de nieuwe fietspaden in de Steenwinkelstraat en Tuinlei te vermijden, mag er de eerste twee jaar (tot en met de winter van 2020-2021) niet met zout op gestrooid worden. De gemeentediensten zullen deze fietspaden wel borstelen. Ook voor inwoners is het verboden om zout te strooien op deze fietspaden.

Mobiliteit en openbare werken Openbare werken Strooidienst winterweer